Блоґ одного кібера

Історія хвороби контуженого інформаційним вибухом

Бліда блакитна точка

with 3 comments

Так як я останнім часом активно сиджу в Укрвікі, і часто зустрічаю цікаві описи книг, фільмів, розповіді про особистостей, про музику, про науку в кінці-кінців, то вирішив завести нову рубрику, щось на зразок “Вісника Вікіпедії”, з якої можна було б ділитись знайденими перлинами українського інтернету. Тим більш, що я так вже неодноразово робив. Рубрику назву просто “Передруки”. Важливо зауважити, що матеріали в цій категорії будуть не моїми. Ну, і почнемо:

Бліда блакитна точка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Земля – крихiтна бліда крапка на лівій смузі, знята з вiдстанi 6 млрд кiлометрiв

Бліда блакитна точка (англ. Pale Blue Dot) – знаменита фотографiя планети Земля, зроблена зондом Вояджер-1 з рекордної вiдстанi, що показує її на тлi просторiв космосу. Iдея зробити знiмок i ця назва були запропонованi відомим вченим, нащадком українських емігрантів Карлом Саганом, який також написав однойменну книгу про цей знімок в 1994 р.

14 лютого 1990 року НАСА вiдправило зонду, який до того моменту завершив свою основну мiсiю, команду розвернутися i зробити фотографiї планет сонячної системи. Однiєю з фотографiй, отриманих мiж 14 лютого i 6 червня 1990, було зображення Землi, представленої «Блiдою блакитною точкою» на зернистому знiмку.

Фотографiя

У своєй книзi Саган вказує вiдстань, з якої була зроблена фотографiя, в 5,9 млрд км. За даними програмноє системи лабораторiї реактивних двигунiв НАСА «HORIZONS», наступна таблиця показує розрахунковi вiдстанi вiд Вояджера до Землi в зазначенi дати.

Дистанцiя зонда Вояджер-1 вiд Землi
Мiра вимiрювання 14 лютого 1990 9 червня 1990
Астрономiчнi одиницi 40.4722269111071 40.6835761263791
Конвертованi в кiлометри 6054558 968,024 6086176 360,601
Конвертованi в милi 3762136 324,748 3781782 502,403

Знімок був зроблений за допомогою вузькокутової камери з 32 ° вище площині екліптики, і створений з використанням синього, зеленого та фіолетового фільтрів. Світла смуга, в якій знаходиться Земля – артефакт, що виник через сонячне світло, розсіяне в оптиці камери у зв’язку з малим кутом між Землею і Сонцем. Зображення Землі на фотографії займає менше одного пікселя – точніше, за даними НАСА, лише 0,12 пікселя.

Зонд також зробив знімки Венери, Юпітера, Сатурна, Урану та Нептуна, склавши, таким чином, портрет Сонячної системи. Близькість Меркурія до Сонця перешкодила зробити його знімок, а Марс не було видно через вплив сонячного світла на оптику камери. Фахівці НАСА зібрали 60 отриманих зображень в мозаїку, що отримала назву Family Portrait (букв. «Сімейний портрет»).

Контрастна обробка. Земля (обведена синiм)

Контрастний знімок. Земля обведена колом

Спогади Сагана

Саган пише: «Хоча майже всі ми знаємо, що Земля – це куля, на якій нас якимось чином утримує сила тяжіння, усвідомлення цього прийшло до нас лише зі знаменитою фотографією Землі, зробленою астронавтами Аполлона-17 під час останнього польоту людини до Місяця». Пам’ятаючи про значущість тієї фотографії, Саган наполіг на тому, щоб Вояджер зробив знімок Землі з околиці Сонячної системи.

У вступній промові від 11 травня 1996 Карл Саган поділився своїми думками про істинне значення цієї фотографії:

Погляньте ще раз на цю точку. Це тут. Це наш дім. Це ми. Всі, кого ви любите, всі, кого ви знаєте, всі, про кого ви коли-небудь чули, всі люди, що коли-небудь існували прожили свої життя на ній. Безліч наших насолод і страждань, тисячі самовпевнених релігій, ідеологій та економічних доктрин, кожен мисливець і збирач, кожен герой і боягуз, кожен творець і руйнівник цивілізацій, кожен король і селянин, кожна закохана пара, кожна мати і кожен батько, кожен здібна дитина, винахідник і мандрівник, кожен викладач етики, кожен брехливий політик, кожна «суперзірка», кожен «найбільший лідер», кожен святий і грішник в історії нашого виду жили тут – на порошинці, підвішеній в сонячному промінні. Земля – дуже маленька сцена на безмежній космічній арені. Подумайте про річки крові, пролитих усіма цими генералами і імператорами, щоб, в променях слави і тріумфу, вони могли стати короткочасними господарями частини піщинки. Подумайте про нескінченні жорстокості, що здійснюються мешканцями одного куточка цієї точки над ледь іншими мешканцями іншого куточка. Про те, наскільки часті між ними розбіжності, про те, як жадають вони вбивати один одного, про те, наскільки гаряча їх ненависть. Наша поза, наша уявна значимість, ілюзія про наш привілейований статус у всесвіті – всі вони пасують перед цією точкою блідого світла. Наша планета – лише самотня порошинка в навколишній космічнфій темряві. У цій грандіозній порожнечі немає ні натяку на те, що хтось прийде нам на допомогу, щоб врятувати нас від нашого ж невігластва. Земля – поки що єдиний відомий світ, що може підтримувати життя. Нам більше нікуди піти – принаймні, в найближчому майбутньому. Побувати – так. Колонізувати – ще ні. Подобається вам це чи ні – Земля зараз наш дім. Кажуть, астрономія прищеплює скромність і зміцнює характер. Напевно, немає кращої демонстрації дурного людського зазнайства, ніж ця відсторонена картина нашого крихітного світу. Мені здається, вона підкреслює нашу відповідальність, наш борг бути добрішими один з одним, дорожити і плекати блідо-блакитну точку – наш єдиний дім.

Література

  1. Віталій Абліцов «Галактика «Україна». Українська діаспора: видатні постаті» – К.: КИТ, 2007. – 436 с.
  2. Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space. Random House, November 1994, ISBN 0-679-43841-6, 429 pgs

Основний автор: Alex Blockha.

Written by bunyk

29 Квітня, 2010 at 00:32

Опубліковано в Передруки

Tagged with ,

Відповідей: 3

Subscribe to comments with RSS.

  1. Саган правильно написав, мене торкнуло.

    (Проте посилання всі биті.)

    danbst

    29 Квітня, 2010 at 18:08

  2. Саган взагалі крутий дядько. Він ще написав книжку “Контакт”, по якій зняв фільм мій улюблений режисер Роберт Земекіс, в якому знялась моя улюблена актриса Джоді Фостер.

    І він навіть став героєм коміксу:


    http://xkcd.com/663/

    (Посилання добив)

    bunyk

    29 Квітня, 2010 at 18:38

  3. Ще одне.

    PhD Comics

    bunyk

    7 Травня, 2010 at 12:35


Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.