Блоґ одного кібера

Історія хвороби контуженого інформаційним вибухом

Хочеш навчитись керувати собою – навчись керувати концентрацією глюкози в крові

with 16 comments

Все ще під впливом Кіплінга подивився таку лекцію:

Далі її конспект, і деяке доповнення що стосується дієти.

Самоконтроль, чи краще слово саморегуляція – це зміна себе щоб більше відповідати якимось своїм стандартам.

Виявляється що сила волі – таки обмежений ресурс. Психологи спочатку спокушали одну групу людей шоколадками, які вони не повинні були їсти. Іншу групу не спокушали. Потім давали обом групам нерозв’язну головоломку (люди не знали що вона нерозв’язна). Люди яких не спокушали – прикладали зусилля довше. Тому що перші вже витратили певну енергію на самоконтроль.

Проте сила волі і самоконтроль – це нервові кола які тренуються. Чим більше ми нею користуємось – тим повільніше вона втомлюється. І що цікаво – сила волі одна. Не залежно від застосувань. Тому успішне її застосування з одною метою, допомагає потім досягти іншої мети.

Новорічні (чи будь-які інші) плани щодо змін себе вдаються краще, якщо виконувати їх послідовно. Спочатку ми прикладаємо волю до однієї зміни, і коли вона нарешті входить в звичку, переходити до іншої. Воля вже натренована на ній, з другою зміною справиться краще. Якщо пробувати все за раз, воля вичерпуватиметься протягом дня, і наступні дії які її потребуватимуть вдаватимуться гірше.

Сила волі також витрачається на свідоме прийняття рішень, і активні дії, пов’язані з “протистоянням течії”.

А ще, самоконтроль споживає набагато більше енергії ніж якісь там умовні рефлекси. Тому після застосування сили волі в крові падає рівень глюкози. Після відновлення її рівня здатність до самоконтролю повертається. Багато енергії (глюкози) споживає також імунна система, тому так важко думати, коли ми хворіємо. Передменструальний синдром виявляється теж пов’язаний з тим, що в жіночому організмі купа енергії йде на забезпечення репродуктивних функцій, мозку не вистачає глюкози, самоконтроль послаблюються і емоції частіше виходять назовні.

Глюкоза виробляється з різноманітних вуглеводів. Цукор, це 99,9% вуглеводів (решта вода 🙂 ), але з цукром є одна проблема. Він швидко потрапляє в кров, рівень глюкози там різко зростає. Підшлункова залоза це помічає, і реагує виділенням інсуліну. Інсулін – це сигнал клітинам забирати глюкозу з крові і складати її про запас. Особливо добре цим вміють займатись м’язові та сюрприз, сюрприз, жирові клітини. Нервові клітини не вміють відкладати глюкозу про запас, їм просто не до того. Тому, аби функціонувати, їм постійно потрібен певний її рівень в крові. Через годину-дві, глюкози в крові майже не залишиться, мозок почне страждати, і захоче від вас шоколадки (чи солодкого чаю). Після шоколадки підшлункова додасть інсуліну і все почнеться знову. Якщо цим довго зловживати, клітини організму перестануть реагувати на інсулін, а це вже буде не весело…

Аби цьому запобігти, треба замінювати цукор крохмалем (бульбою, макаронами, рисом) та іншими вуглеводами з фруктів. Вони викликають менші коливання глюкози в крові.

The Human Brain – Carbohydrates

Ах, тут саме в тему буде порадити блог “Принцеси спецій”. Вона пише про різну їжу та її вплив на людину. Як на мене недостатньо раціонально обгрунтовуючи ці впливи (часто просто посилаючись на Аюрведу), але те що Аюрведа не використовує науковий метод яким його придумали на заході в XX столітті, не означає що Аюрведа цілком хибна. А ще, рецепти описані там, часто перевищують мої кулінарні здібності в рази. Я не мию гречку перед тим як варити, і не солю макарони. Які ще кардамон, імбир, лаванда? Якщо хтось знає кулінарно-біохімічний блог для чайників, де слова фермент, швидко, дешево і м’ясо зустрічаються частіше ніж терміни аюрведи і назви екзотичних спецій – порадьте будь ласка.

Advertisements

Written by bunyk

Квітень 10, 2013 at 12:27

Відповідей: 16

Subscribe to comments with RSS.

  1. Завжди приємно читати публікації, з котрих відкриваєш собі щось досі невідоме! Дякую – дуже цікаво, прочитала із захопленням!

    P.S. Колись ти писав, що не проти грамнацистів, тому дріб’язкова поправка, про котру сама не так давно довідалась – Будь ласка, себто без дефісу
    Джерело: орфографічний словник української мови

    😉

    vrubli

    Квітень 11, 2013 at 00:17

  2. Нещодавно десь знайшов серію відео «How To Cook Like Heston». Хоч і не блог, але теж багато цікавого можна для себе почерпнути 🙂 http://youtu.be/03h5T_tiyx0?list=PLaKW65WFFWY9Yxv6Pz5BozSWulPmCAeV6

    Kostyantyn Leschenko

    Квітень 12, 2013 at 09:46

    • Цікаво. Я звичайно так кулінарити не буду, але цікаво. 🙂

      bunyk

      Квітень 12, 2013 at 20:26

  3. Дуже вдячний за корисну інформацію!

    Андрій

    Квітень 14, 2013 at 12:07

  4. Пост надзвичайно цікавий і актуальний.
    Бо я зараз як і пробую збільшити силу волі (як і останні років 10), так і зменшити споживання шоколаду. Ти не знаєш статистику, чим і в яких пропорціях корисно замінювати цукор та шоколад?

    Сподіваюсь, знадобиться: https://www.coursera.org/course/lifenutr , я вже записаний. І десь ще бачив курс з готування, але забув, де саме

    Oleksii

    Квітень 15, 2013 at 07:26

    • Хах, ну якщо він останні 10 років актуальний, то й ще 10 років буде актуальним (хоча думаю тобі його перечитувати не доведеться, якщо описані тут речі впровадити в звичку).

      Статистики не знаю, коли мені люди в білих халатах сказали що кава і шоколад то не дуже добре, я почав пити малиновий чай без цукру (закушуючи хлібом з варенням або медом) і їсти банати та яблука кілограмами. Ну, а з макаронами я ніколи й не припиняв зав’язувати, бо це майже єдине що в мене виходить більш-менш нормально готувати. Якщо ти зараз там де я думаю – то рис це майже те саме що макарони – крохмаль, і більш повільні вуглеводи. 🙂

      З кофеїном я успішно зав’язав “cold turkey” (тому що головний біль повинен тривати лише від 2 до 9 днів, а мені в той час і так було страшенно зле, от я й не помітив), з цукром і чокоголізмом кажуть краще зав’язувати поступово, бо можна пережити серйозний абсистентний синдром. Один мій сусід по блоку в гуртожитку який повернувся з Десни, і морально готував мене до служби в армії, коли в мене там ще були перспективи, казав що їжа там – це найгірше, і не тому що погана, а тому що цукру мало дають.

      Щодо Coursera – жесть, вища освіта в кулінарії. Беру! Сподіваюсь це буде простіше ніж NLP, і я таки пройду хоч один курс до кінця.

      bunyk

      Квітень 15, 2013 at 20:25

      • Одна дівчина-хімік тут каже, що нічого поганого в самому шоколаді немає. Якщо потрохи їсти, звісно. І досвідчені в походах завжди беруть із собою його, десь плитку на 4-5 людей. http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20356613 – якщо хочеш, можу надіслати повну статтю 🙂

        Я дійсно потрохи зменшив його споживання, бо тут це просто – фруктів тут дофіга, і дуже смачних! Але думаю, що зовсім переставати не слід.

        А от щодо заміни цукру варенням якось сумнівно вийшло. Варення ж і є наполовину цукор, чи ні?

        Oleksii

        Квітень 23, 2013 at 08:25

        • Ну, плитку на 4-5 людей в один похід, це не плитка на одну штуку офісного планктону на день. 🙂

          Я ж кажу, я лише з кавою зав’язав нормально. Але чай без цукру з варенням все одно краще ніж солодкий чай з солодким варенням, хіба ні?

          bunyk

          Квітень 23, 2013 at 22:17

          • Зазвичай цукор та варення у співвідношенні 1:1, тому ложка цукру те ж саме, що й 2 ложки варення.

            Oleksii

            Квітень 25, 2013 at 03:54

            • Цукор закінчився, варення закінчилось, мед закінчився. 😦 Їм вівсянку з вареним буряком. 🙂

              bunyk

              Липень 1, 2013 at 22:20

              • Після Nutrition, Health, and Lifestyle?))

                Oleksii

                Липень 2, 2013 at 07:39

                • Ні, я попробував ту тьотьку дивитись, але вона якась нудна і я забив.

                  Ще ні один coursera не пройшов 😦 , треба з цим щось робити.

                  bunyk

                  Липень 2, 2013 at 17:41

  5. […] я завтра додам, тому що пізно. А коли пізно, енергії на дисципліну майже нема, тому дуже розумно йти спати і робити те що повинен […]

  6. […] можна вчитись контролювати. (А ще трохи – рівень глюкози, яким теж можна керувати, але про це автор не згадує. […]

  7. […] від цього в мене на короткий час зросте рівень глюкози, а потім різко впаде, і я буду ще більше роздратована […]


Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s

%d блогерам подобається це: